Onderhoud van Laanbomen in Sterksel

STERKSEL – De gemeente Heeze-Leende heeft alle bomen langs de wegen van Sterksel geschouwd. Dat meldt de Dorpsraad Sterksel.
Bij die inventarisatie is gebleken dat sommige bomen langs de Heezerweg te ziek zijn, en moeten worden gekapt om de veiligheid te kunnen garanderen i.v.m. met omvallen of afbreken van de boom(takken). De kapvergunning voor die bomen is een tijdje geleden aangevraagd en is inmiddels verleend:
– Heezerweg: 4 bomen zijn aangetast en te ziek (3 Amerikaanse eiken + 1 beuk). Een van deze bomen is al gekapt; de overige 3 bomen worden in de 3e week van januari gekapt door een gespecialiseerd bedrijf. In die week zullen ook de bomen langs het nieuw betegelde fietspad worden gesnoeid aan beide zijde (dat kon niet tijdens het grote onderhoud van het fietspad)
– Beukenlaan: 1 boom (beuk) is al gekapt, de overblijvende stam zal in januari door de gemeente worden verwijderd
– Chijnsgoed: 1 boom (inlandse eik) moet worden gekapt na blikseminslag in de zomer van 2015.
Het beleid van de gemeente is om nieuwe bomen te planten (herplant) op plekken waar oude bomen moesten worden gekapt. De bomen die worden aangeplant zijn inlandse eik, beuk of wintereik. Afhankelijk van de situatie kan de gemeente overwegen de nieuwe bomen iets verder uit elkaar te planten (minimaal 8 m.), zodat de nieuwe bomen kunnen uitgroeien tot een mooie solitaire bomen.
In overleg met IVN heeft de gemeente midden december nieuwe wintereiken geplant langs de Korte Vlaamseweg (foto). Hiermee wordt de lanenstructuur van Sterksel voor een deel hersteld, al zal het nog jaren duren voordat die bomen groot zijn geworden.