Samenwerking huisartsen en SJG Weert stap vooruit

Vanaf donderdag 1 mei kunnen huisartsen in de regio Weert hun patiënten elektronisch doorverwijzen naar het SJG, het Weerter ziekenhuis. Voordelen voor de patiënt: de toegangstijden zijn direct inzichtelijken doordat de huisarts de verwijsbrief elektronisch verstuurt naar het ziekenhuis, beschikt de specialist over de juiste informatie.

Stijn Kerkhoven is huisarts in Maarheeze en geeft aan dat met de mogelijkheid tot elektronisch verwijzen er een wens van de huisartsen in vervulling gaat. Kerkhoven: ‘Via ZorgDomein heb ik een helder overzicht van de beschikbare zorg binnen SJG Weert en kan ik samen met de patiënt kijken naar wat de mogelijkheden zijn. We zien de actuele toegangstijden en ik kan de patiënt direct laten weten waar hij of zij aan toe is. Zo ben ik meer betrokken bij de verwijzing en dat vind ik een groot voordeel. Daarnaast zie ik als huisarts ook direct welke criteria er bijvoorbeeld zijn voor een snellere verwijzing. Als de patiënt daaraan voldoet, kan ik dat nu met één druk op de knop aangeven. Voorheen moest ik daarvoor bellen. De polikliniekassistent zorgt vervolgens voor het inplannen van de afspraak binnen de aangegeven tijd.”

Directe communicatie tussen huisarts en ziekenhuis
Met het elektronisch verwijzen wordt het voor de huisarts dus makkelijker en sneller om een patiënt te verwijzen. Dat heeft ook zo zijn voordelen voor de patiënt legt Franka van de Laar, manager bedrijfsvoering SJG Weert, uit: “Door de elektronische verwijzing kan de huisarts heel makkelijk de relevante informatie meesturen. Als de patiënt dan bij de specialist komt, is deze nog beter op de hoogte van de situatie dan met een papieren verwijzing. De patiënt komt daarmee ook altijd direct bij de juiste specialist op het juiste spreekuur.”