Huishoudelijke hulp vanaf 2015 in Cranendonck

Hoe wordt Hulp bij het Huishouden in 2015 geregeld?

De hulp bij het huishouden (zorg in natura) wordt nu geleverd door aan de gemeente contractueel verbonden zorgaanbieders. Denk aan Zuidzorg, Land van Horne, etc. Hulp bij het Huishouden (HbH) is onderverdeeld in drie categorieën: HbH 1 (poetswerk), HbH 2 (regie over het huishouden + poetswerk), HbH 3 (bij onder andere ontregeld huishouden).

HbH vanaf 1-1-2015:
• Vanaf 1-1-2015 komt HbH 1 te vervallen als Wmo-voorziening. Inwoners moeten zelf hulp regelen en betalen. Mensen die poetshulp nodig hebben, maar het na toetsing niet blijken te kunnen betalen, krijgen maximaal € 15 per uur van de gemeente. Zij moeten hun zorg dan wel zelf regelen bij een van de aanbieders waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten.

• De regelingen HbH 2 en 3 blijven hetzelfde. Er blijft ook een eigen bijdrage (CAK) gelden. Voor de eigen bijdrage die geldt voor HbH 2 en 3 kunnen mensen bijzondere bijstand aanvragen. De gemeente bekijkt dan of ze hier recht op hebben. De gemeente sluit contracten af met een aantal zorgaanbieders voor HbH 2 en 3. Binnenkort wordt bekend wie dat zijn.

Het aantal uren zorg (HbH 2 en 3) of het aantal uren financiële tegemoetkoming (voormalig HbH 1) wordt bepaald via een indicatiestelling. Daarvoor wordt net als nu al het geval is een persoonlijk gesprek gehouden. Vooraf wordt aan het aantal uren geen maximum verbonden, de gemeente levert maatwerk.

Kijk voor meer informatie op www.cranendonck.nl en klik op de zorgbutton aan de rechterzijde.