Schade door korte storm

BUDEL – Woensdagmiddag trok er een kort maar krachtige storm over onze omgeving, die voor de nodige schade zorgde. Hoewel het maar een kwartier flink tekeer ging was dit genoeg om een dak van een winkelpandin Budel compleet los te rukken. De harde windstoten sloegen in een kleine opening van de dakbedekking, maar waren zo krachtig dat nagenoeg een compleet dak los werd gerukt.

Een deel van het dakleer en de ijzeren constructie bungelde aan de voorgevel van het pand wat voor gevaar zorgde voor het winkelende publiek. Ook aan de achterzijde van het pand hing een deel van de dakconstructie aan de gevel. De brandweer van Cranendonck en de politie werden gealarmeerd om een kijkje te gaan nemen aan het Capucijnerplein. De straat werd meteen afgesloten door de politieagenten en omstanders moesten ruime afstand houden. De brandweer van Budel kwam ter plaatse maar zag vrijwel direct dat een ladderwagen noodzakelijk was en vroegen hun collega’s uit Valkenswaard om te komen assisteren. Het dakleer, de ijzeren constructie en de isolatie werden van het dak gehaald zodat er geen losse stukken meer naar beneden konden waaien. Een dakdekkersbedrijf kwam ter plaatse om de brandweer te assisteren het materiaal op de juiste manier te verwijderen. Ook hebben ze het dak van een naastgelegen schoenenwinkel van een tijdelijke oplossing moeten voorzien zodat er geen verdere schade kon ontstaan, dit werd gedaan door middel van stenen en isolatiemateriaal.

De buitendienst van de Gemeente Cranendonck kwam ter plaatse met een vrachtauto en heeft alle puin opgehaald. De brandweer heeft de weg daarna schoon geveegd, en de ravage verder opgeruimd. Bij het tegenover gelegen Gemeentehuis was een zonnewering los geraakt. De brandweer heeft deze met assistentie van de ladderwagen verwijderd door hem los te snijden en op te ruimen. Terwijl de brandweer druk doende was alle losse materialen van het dak te halen kwam een omstander melden dat een fietsster was aangereden door een auto, op steenworp afstand van de plek waar de brandweerlieden bezig waren. De aanwezige politieagenten en enkele brandweerlieden spoedde zich er naartoe maar gelukkig bleek de aanrijding mee te vallen. De fietsster had lichte verwondingen opgelopen en is op eigen kracht naar haar woning gegaan waar ze aan haar verwondingen werd behandeld. Na ruim 3 uur was de ravage opgeruimd en kon de weg weer worden vrijgegeven, de verzekeringsmaatschappijen zullen de schade opnemen en dit verder met de betrokkenen afhandelen. Het dak van de naastgelegen schoenenwinkel zal zo spoedig mogelijk worden gerepareerd door het aanwezige dakdekkersbedrijf. Bij het incident zijn geen gewonden gevallen, en ook was er volgens de brandweer geen sprake van asbest in de dakbedekking. Gelukkig heeft het onstuimige weer van dinsdag en woensdag verder niet voor schade gezorgd in de Gemeente Cranendonck.

Tekst: Foto Hammie