Geslaagde afsluiting muzikale seizoen

LEENDE – De Philharmonie Leende heeft het muzikale seizoen feestelijk afgesloten. Op een heerlijke zwoele zaterdagavond werd voor de vierde keer het zomerconcert gehouden door de Koninklijke Fanfare Philharmonie.Om acht uur ’s avonds opende de slagwerkgroep het bal met een prachtig optreden waarna het groot orkest haar opwachting maakte en de muzikale klanken over het Meentplein klonken.
De Philharmonie Leende vindt de opleiding van leerlingen erg belangrijk. Op de eerste plaats krijgen leerlingen muziekles en leggen examens af volgens het HaFaBra (Harmonie, Fanfare, Brassband) Raamleerplan. Het Raamleerplan bepaalt een viertal niveaus van theoretische en instrumentale vaardigheid: A – B – C – D. De muzieklessen worden verzorgd door docenten van het Regionaal Instituut voor Cultuur en Kunst (Rick). Het streven van de vereniging is om leerlingen op te leiden tot en met het D diploma (dit is het hoogst haalbare diploma voor amateurmuzikanten). De tweede pijler waarop de opleiding rust is de doorlopende leerlijn die de vereniging nastreeft ter voorbereiding op het groot orkest (fanfareorkest) dan wel de slagwerkgroep. Doorgaans na een jaar instrumentale opleiding – soms eerder – kunnen leerlingen beginnen in het pieporkest. Het pieporkest bestaat uit blazers en (een aantal) slagwerkers. Het is voor de jonge muzikanten de eerste kennismaking met samenspel. Na het behalen van het A diploma mogen leerling instromen in het opleidingsorkest, in de volksmond jeugdorkest genoemd.
Dat dit zijn vruchten afwerpt bleek onlangs maar weer toen opnieuw een groot aantal leerlingen – maar liefst 20 – is geslaagd voor een muziekexamen. De diploma’s zijn afgelopen weekend feestelijk uitgereikt. Voor de gelegenheid gingen ze ook nog eens met de hele groep op de foto.
Op de foto boven (vlnr): Birthe Cremers (bugel), Harm van Eert (Hoorn), Lienke van Gaalen (saxofoon), Rob Kerkhofs (bugel), Anne Moonen (saxofoon), Martijn Vermeulen (trompet), Ruud Dierking (slagwerk), Remco van Hout (slagwerk), Mart Kerkhofs (drums). Beneden (vlnr): Ilse van Hooff (saxofoon), Janne Cremers (bugel), Elle Bijnnen (bugel), Tom van Eert (bugel), Jules Cornelis (bugel), Luuk van den Boogaart (trompet), Pim Kerkhofs (drums), Bram van Zutven (trompet), Ellis Smulders (slagwerk), Bram van Helvoort (slagwerk). Op de foto ontbreekt Ruud de Lepper (slagwerk).