Aandeel bewoonde koopwoningen wordt niet groter

REGIO – Voor het eerst sinds lange tijd wordt het aandeel koopwoningen niet groter. Enerzijds heeft dit te maken met de toevoegingen aan de woningvoorraad. Het aandeel huur daarin neemt toe. Anderzijdswordt er door huiseigenaren die met twee woningen zitten meer gebruik gemaakt van de Leegstandswet, die op basis daarvan hun op dit moment onverkoopbare woning tijdelijk kunnen verhuren. Dat staat in een onderzoek dat is uitgevoerd door de Metropoolregio Eindhoven.

Net als landelijk wordt de koopvoorraad in Zuidoost-Brabant ook goedkoper. De economische crisis en de verminderde leencapaciteit zijn hierbij belangrijke factoren. Dit leidt met name tot een toename van het aanbod in de goedkope sector (koopprijs tot €194.000) en een afname van het aanbod van woningen met een prijs boven €330.000.

In de huursector is een andere ontwikkeling te zien; hier neemt juist het aandeel goedkope huurwoningen (huurprijs tot €389,05) af. Enerzijds kan dit verklaard worden door de jaarlijkse huurstijgingen en het bij mutatie en nieuwe verhuur ineens optrekken naar een hogere huurprijs (huurharmonisatie genaamd) ; anderzijds doordat er juist goedkope huurwoningen in het afgelopen decennium zijn gesloopt en er in de duurdere categorie is teruggebouwd. De groei zit met name in de middeldure huur. Ruim 80% van de huurwoningen is in handen van de corporaties. Zij zorgen ervoor dat hun woningen, eventueel met huurtoeslag, betaalbaar blijven voor hun doelgroep.