Aanleg ruiter- en menroutenetwerk Heeze-Leende

HEEZE-LEENDE – Het college heeft ingestemd met de aanleg van een ruiter- en menroutenetwerk Heeze-Leende. Gemeente Cranendonck heeft al sinds enkele jaren een ruiter- en mennetwerk. En ook gemeenten Someren en Valkenswaard gaan op korte termijn deze netwerken aanleggen. Door de aanleg van een ruiter- en mennetwerk én met een actieve houding in het vermarkten en promoten van dit netwerk (in samenwerking met de omliggende gemeenten) kan het paardentoerisme een flinke stimulans krijgen en economische meerwaarde krijgen voor gemeente Heeze-Leende.
Grote branche
De paardensport is een relatief grote branche binnen recreatie en toerisme.
Om een indicatie te geven: landelijk zijn er 429.400 recreatieve paardensporters van 8 jaar en ouder. 16% (68.704) van dit aantal is afkomstig uit Brabant.
Binnen gemeente Heeze-Leende zijn er drie maneges, vijf rijverenigingen, twee accommodaties met een specifiek aanbod voor paardensport toerisme en zeven bedrijven/ondernemers in relatie tot paardensport, waaronder paardenverkoop en hoefsmederij.
Daarnaast is er relatief veel particulier paardenbezit binnen gemeente Heeze-Leende.
De paardensport heeft ook een relatief groot economisch rendement.
Uit onderzoek is gebleken dat er binnen de paardensport € 5,01 per persoon, per rit wordt uitgeven, met een totaal van 22 miljoen in Brabant.
Ter vergelijking: fietsers geven € 2,71 per persoon per tocht uit, met een totale besteding van 56 miljoen in Brabant. En wandelaars € 2,02 per persoon per wandeling, met een totale besteding van 52 miljoen in Brabant.
 
 
foto: Kaylee Killian