Onderscheidingen bij Cranendonckse brandweer

BUDEL – Op zaterdag 14 november 2015 hebben de heren Harry (H.M.) Bax (01-06-1962) uit Budel, Mari (M.J.H.) Boelens (13-08-1961) uit Maarheeze en Gerard (G.W.J.M) van Veldhoven (02-08-1959) uit Budel een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Marga Vermue van de gemeente Cranendonck. Zij waren alle drie actief als vrijwilliger bij de Cranendonckse brandweer. Zij ontvingen deze onderscheiding tijdens hun afscheid van het korps.

Bijgaand de speech van de burgemeester

‘Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Koning Willem I twee staatsorden instelde. Deze waren bedoeld voor personen die op het slagveld moed hadden betoond of zich anderszins voor het pas ontstane Koninkrijk der Nederlanden verdienstelijk hadden gemaakt. In 1892 kwam hier de derde staatsorde bij, de Orde van Oranje-Nassau. Tot op de dag vandaag worden deze onderscheidingen uitgereikt.

Beste Harrie. Jij bent al sinds 1983 actief lid van de vrijwilliger brandweer. Destijds begonnen in Leende en sinds 1988 hier in Budel. Je woonde destijds heel dicht bij de toenmalige kazerne aan de Molenstraat. Sterker nog. Ik heb gehoord dat er zelfs een speciale brandweerfiets voor je klaar stond om bij alarm vliegensvlug naar de kazerne te gaan. Helaas voor jou verhuisde de kazerne naar de Grensweg en kon de fiets in de stalling. Harrie. Je hebt je altijd actief ingezet voor de ABWC wedstrijden. Samen met je ploeg ben je meerdere keren mogen doordringen tot de finale. Een speciale wedstrijd zal je waarschijnlijk nog in je geheugen gegrift staan. De bewuste Benelux wedstrijd en een bijbehorende lichtmast waarvan de rekening daarna bij ons kwam…

Gelukkig help je ons op dit moment nog steeds. Je ontfermt je binnen de gemeente voor de juiste werking van de brandkranen. Doordat je nu afscheid neemt bij de brandweer kun je wat meer tijd vrijmaken voor je vrouw en drie kinderen. Ik wil je alvast heel hartelijk dank voor je inzet! Toch hopen wij je voorlopig nog niet te hoeven missen.

Beste Mari. Jij bent van begin 1988 tot en met begin 2015 lid geweest van de vrijwillige Cranendonckse brandweer, post Maarheeze. Je hebt je jarenlang ingezet als manschap en als chauffeur/pompbediener. Net zoals Harrie was jij ook actief deelnemer aan verschillende wedstrijden. Actief én enthousiast. Zo heb ik begrepen dat je tijdens een wedstrijd ooit een collega die niet kon zwemmen de stuipen op het lijf hebt gejaagd door met het bootje waar jullie toen inzaten enorm te gaan schommelen. Daarmee had je iets om je collega langere tijd te plagen… Maar.. Beste Mari.. je collega’s hadden ook iets om jou aan te herinneren. Je bent een tijdje ‘pagerloos’ geweest. Na een avondje stappen kreeg je een behoorlijke drang tot het doen van een grote boodschap. Je bent toen ergens in de bosjes gaan zitten. De volgende dag bleek jij je pager kwijt te zijn. Gelukkig kon je jezelf nog herinneren waar je die nacht had gezeten.. daar aangekomen trof je een heleboel aan én ook je pager.. Een verhaal wat je vrouw Ingrid en je twee kinderen vast en zeker al ooit gehoord hebben. Ik wil ook jou heel hartelijk bedanken voor je inzet binnen onze gemeente!
Beste Gerard. Jij bent de nestor van dit gezelschap doordat jij al van 1978 actief bent geweest bij de Cranendonckse brandweer. Tja.. Gerard.. dat is al een hele tijd. Eigenlijk moet ik Gerrit (Op z’n Budels) zeggen. Want zo kennen je collega’s je het best. In 1978 duurde je sollicitatie niet veel langer dan het drinken van een kopje koffie. Zo snel was duidelijk dat jij geschikt was voor dit vak. Dat dit destijds goed is ingeschat hoef ik niet nader toe te lichten denk ik zo. Je bent een tijd actief geweest als postcommandant van Budel. Daarnaast heb je een aantal jaar de functie van bevelvoeder uitgevoerd. Ook was je verantwoordelijk voor het onderhoud van de ademlucht. Net zoals je andere collega’s was je behoorlijk actief bij wedstrijden, zowel als deelnemer en als jurylid. Nu nog ontferm jij je over het beoefenen van de wedstrijdploeg. Maar ook jij gaat nu meer tijd vrijmaken voor je vrouw en twee kinderen. Ik wil ook jou heel hartelijk bedanken voor al je inzet!

Foto: Foto Hammie