Koningschieten Gilde Baptista Leenderstrijp

Strijp Kermis staat weer voor de deur. De maandag van Strijp Kermis staat traditiegetrouw in het teken van het Strijper Gilde St. Jan Baptista. Volgens traditie gaan de gildebroeders en gildezusters aanhet begin van hun feestdag ter kerke. Na de H. Mis zal op het Marktplein aan de vertegenwoordigers van de kerkelijke en wereldlijke Overheid een vendelhulde worden gebracht.
Één van de oudste en belangrijkste tradities van het gildewezen is het koningschieten. Op maandag 16 juni strijden de gildebroeders- en zusters vanaf 14.00 uur weer om deze eretitel op het schietterrein achter de St.-Janskapel in Leenderstrijp.
De gildebroeder-zuster die het laatste stuk van de tot vogel versierde puist naar beneden schiet, mag zich voor drie jaar de Koning noemen.
Rond 18.00 uur trekt het gilde met de nieuwe Koning in haar midden over het kermisterrein naar het gildehuis. Op vrijdag 20 juni zal de nieuwe Koning vervolgens om 19.30 uur worden gehuldigd bij het gildehuis ‘De Hospes’ (Strijperstraat 46) door het afnemen van de koningsgelofte.