Lezing geschiedenis cartografie Brabant

Op dinsdag 30 september is Mathieu Franssen uitgenodigd bij Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ voor zijn lezing ‘Brabant op de kaart. De geschiedenis van de cartografie van het Hertogdom Brabant’.De lezing begint om 20.00 uur in ‘De Schakel’ te Budel-Dorplein.
Franssen gaat in op de ontwikkeling van de gedrukte kaarten van Brabant van het begin van de zestiende eeuw tot het einde van de achttiende eeuw. Hij presenteert hierin een globaal overzicht van de resultaten en bevindingen van de Brabant-werkgroep, die een publicatie van alle gedrukte kaarten van het Hertogdom voorbereidt. Franssen gaat onder meer in op thema’s als: gedrukte en manuscriptkaarten, buitenlandse titels op kaarten van Brabant, fouten in het kaartbeeld, hoe werden kaarten vroeger actueel gehouden? Ook gaat de spreker in op de gewestkaart van Brabant van Jacob van Deventer als hedendaags fragiel overblijfsel uit de zestiende eeuw. Hij vertelt u de actuele stand van zaken betreffende het onderzoek naar deze vermoedelijk oudste kaart (1536) van het hertogdom Brabant.

Mathieu J.P.W. Franssen (Oirschot, 1950) is historicus en was tot zijn prepensioen deze maand 44 jaar werkzaam in het middelbaar onderwijs. Hij volgde colleges historische cartografie in Utrecht, schreef hierover artikelen en boeken en is momenteel lid van de Brabant-werkgroep, die in 2015 een cartobibliografie van alle gedrukte kaarten van het hertogdom Brabant tussen 1536 en 1795 hoopt te publiceren.