Werknemers Daf gaan vandaag flyeren

Werknemers van DAF Trucks gaan vanmorgen flyers uitdelen voor meer zeggenschap over eigen tijd. Dit doen ze voor de poort van DAF Eindhoven. De werknemers pikken niet langer dat DAF met hun vrije tijd aan de haal gaat. Zo kunnen de truckbouwers van DAF niet zelf bepalen wanneer ze ADV dagen opnemen, en worden ze ingeroosterd op de meest onmogelijke momenten. En dat alles in strijd met wat is afgesproken in de cao. Dat meldt de FNV Metaal in een persbericht.
Uit een eerder door de FNV afgenomen enquête, ingevuld door meer dan 1000 werknemers kwam naar voren dat ruim 90% van de werknemers zelf wil bepalen wanneer ze ADV dagen opnemen om overwerk te compenseren. 95% geeft aan zeggenschap te willen over het opnemen van vakantie, buiten de twee door DAF aangewezen vakantieweken om. Tot slot wil 93% sneller horen of DAF de aangevraagde vakantie toekent. Dat is nu pas maanden later.
Volgens de FNV wil de directie dat de werknemers op ieder moment dat het nodig is, komen werken en thuis blijven als ze even niet nodig zijn. Ongeacht wanneer dat is.
Bij DAF werken ongeveer 5000 mensen.
Foto: FNV Metaal