Open Monumentendag Leenderbos

De Directiekeet van Staatsbosbeheer in het Leenderbos is tijdens Open Monumentendag op zondag 13 september van 11.00-16.00 uur van binnen te bekijken. De boswachter geeft je uitleg over de bijzondere achtergrond van dit kleine gebouw.

Het tegenwoordige rijksmonument uit 1932-1933, werd tot en met 1940 tijdens de werkverschaffing gebruikt om de ruim 300 werklozen aan het eind van hun werkweek uit te betalen. Zij dienden maar liefst vijftig uur per week te werken met een basisloon van fl. 0,24 per uur. Het is de eerste keer dat de Directiekeet wordt opengesteld voor publiek.

De werklozen uit Helmond en Eindhoven spitten in de crisisjaren na 1930 de stugge heideterreinen om en plantten er naaldbomen als grove den, lariks, Douglas en fijnspar. Door de komst van de kunstmest rond 1900 was de heide niet langer nodig voor schapenteelt en steken van plaggen. Tegelijkertijd ontstond vraag naar hout voor het stutten van steenkolenmijnen in Limburg. De voorkeur ging uit naar grove den waarvan het hout luid kraakte bij instortingsgevaar. Met de aanplant van dit bos is het huidige Leenderbos ontstaan.

Staatsbosbeheer heeft het Rijksmonument onlangs opgeknapt. Het houtwerk is waar nodig plaatselijk vervangen en het éénlaagse gebouwtje is opnieuw geschilderd met een natuurproduct.

De Directiekeet ligt aan de Kluizerweg, 300 meter van de grote parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan het Strijperpad, 5595 XR te Leende. De route is bewegwijzerd en de entree is gratis. De bezichtiging is geschikt voor mindervaliden toegankelijk met kinderwagens. Aangelijnde honden zijn toegestaan.

In het weekend van 12 en 13 september 2015 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het thema is dit jaar Kunst & Ambacht. Ook bij Staatsbosbeheer zijn een aantal monumenten te bezichtigen; zie www.staatsbosbeheer.nl of voor alle monumenten; www.openmonumentendag.nl